Til midsommertræf på Meganisi

Torsdags d. 19 juni sejlede jeg så endelig ud af havnen i Preveza og det var skønt at komme på havet igen. Jeg havde en rigtig flot sejlads ned til Lefkas med fin vind. Sol, blåt hav, hvide sejl og lyden af bølgesprøjt for boven når Viking skærer sig gennem vandet, det er en lise for sjæl og legeme. Vinden var på 8 m/sek. rigtig Vikingvejr og halvvind ned til Lefkas kanalen. Jeg havde 1½ time til til de små 6 mil ned til kanalen hvor broen åbner hver hele time. Jeg brugte tiden til at få justeret alle vant og stag på Viking og det var bare fryd og gammen at sejle igen. Tiden løb dog fra mig, så jeg måtte springe en åbningstid over, og det kom derfor til at tage 2 ½ time inden jeg kom gennem broen, men pyt, summen af oplevelser er jo det vigtigste.

Lefkas skulle ikke besøges denne gang, idet jeg var på vej til midsommertræf på Meganisi, så jeg forstsatte stille og roligt ned gennem Lefkas kanalen for motor. Da jeg var fri af kanalen kunne sejlene sættes igen, men det blev kun for en kort bemærkning. Da jeg var kommet lidt syd for kanalen så jeg nogle store sorte skyer, som byggede op inde over fastlandet. Der var ikke varslet torden på min vejrmelding, men heldigvis havde jeg set de sorte skyer, som byggede op inde over bjergene.

Inde langs stranden så jeg pludselig nogle skypumper, som hvirvlede vandet op i 5 m højde. Jeg fik hurtigt sejlene ned og det meste løse stuvet væk, og få minutter efter var jeg i fuld storm. Båden krængede meget, selv om der ikke var sejl oppe, og vindmåleren strøg op på 22 m/s. Heldigvis havde jeg masse af åbent hav foran mig, så jeg drev med vinden. Lynene og regnen holdt sig heldigvis mest inde over land, men for sikkerheds skyld afmonterede jeg dog antennekablet til VHF'en. Alt var under kontrol og i tankerne løb jeg hurtigt igennem hvor der var en sikker ankerplads. Det vidste jeg der var i Vliko Bay syd for Nidri og kurset blev sat mod denne bugt. Et opkald over mobilen til Steffen i "June" klargjorde dog, at der også var forholdsvis roligt på vores mødested i Abelike Bay på Meganisi. Det ville dog ikke være muligt at ankre der, så længe tordenvejret med tilhørende storm var i effekt.

Tordenbygen var dog hurtigt ovre, og i løbet af 45 min. var det hele forbi og jeg fandt ind i den lille bugt Abelike bay, hvor vi skulle mødes til midsommerfest.

Jeg fik kastet anker på en plads med god holdebund og med hjælp fra Steffen fra "June" og Bent fra "Mikero" i hver deres gummibåd fik jeg agterfortøjninger ind til nogle træer og Viking var nu på sikker plads i en herlig ankerbugt.

I Abelike Bay er der bare skønt. Der er ingen biler, så det eneste "støj" vi hører er fuglenes sang om morgenen og cikadernes sang om dagen. Morgenstunden er helt skøn. Inden 9 kan man endnu høre fuglene, men cikaderne er så småt ved at tage over. Om morgenen er der som regel fuldstændigt vindstille og vandet ligger som et spejl. Alt er helt stille bortset fra fuglene.

Man tør dårligt springe i vandet for ikke at forstyrre denne ro, og jeg kravlede derfor lige så stille ned ad stigen og lod mig sagte og stille glide ned i det friske vand. Derefter op til morgenkaffe, og lidt af den gode græske yougurt med lidt honning. Ja, livet er jo herligt.
 


 
 

Vi var mange både der var forsamlet, idet der d. 20. var midsommertræf. Det er svenskerne, som arrangerer det, og det er altid den fredag som er nærmest d. 21 juni, som jo er årets længste dag. De danske både i området var venligst inviteret med af Stig, som stod for arrangementet og det blev et par festlige og gode dage, - tak for det Stig og Ingegerd.

Der blev pyntet "majstang". En åre samt et par små cykelhjul blev beklædt med blomster og grønt og det så faktisk helt godt ud. Dansen omkring majstangen foregik med tilhørende musik og små "akkelejer" manglede naturligvis ikke.

Der var fælles grill og hyggespisning om aftenen. Det var forbudt at tænde bål, på grund af brandfaren, men vi havde nogle engangsgril som vi stillede på en sikker plads. Hen på aftenen gik vi i gang med vore "fædrelandes" vemodige sange. Der blev sunget med stor intensitet, og hvad sangen måske ikke havde i skønhed, det havde den i hvert fald i styrke. Havsejlersangbogen har mange numre, så det blev lidt sent inden jeg mæt og tilfreds kunne ro jollen ud til Viking igen.
 
 
 

Der hygges ved grillen
"Den er da flot" majstangen ved midsommerfesten
 

Dagen efter gik med lidt "hovedreparation". Det hjælper dog godt, når der er mulighed for nogle gode svømmeture i det varme vand. Jeg vil skønne at vandtemperaturen nu er nået op over de 25 gd. her inde i bugten og vandet er meget klart med sigt på godt 10 meter.

Dagen efter, var det min plan at sejle ned til Ithaca, nærmere bestemt ind til hovedbyen der hedder Vathi og den ligger meget smukt inde mellem nogle høje bjerge. Min fødselsdagsgave fra mine forældre og søskende var i år bogen om de græske guder og helte. Nu kan jeg jo så også læse lidt mere uddybende om historien på øen Ithaca, der som bekendt af de fleste etnologer og forskere tilskrives som Odysseus hjem ø.

Beboerne på Lefkas støtter sig dog meget til tyskeren Dorpfeld, som i sine undersøgelser fandt frem til at Odysseus havde sin kongeborg på Lefkas.

Dette kan historikerne så strides lidt om. Vi andre nyder bare naturen og de skønne omgivelser og de er skønne begge steder.

Der forløb hurtigt et par gode dage i Vathi. Jens og Jonna fra Linie37 kom også til Vathi og vi blev hurtigt enige om at gå ud og spise på en af de mange gode restauranter. Vi valgte en restaurant oppe bag i byen og jeg fik en herlig ret, - lam som er stegt i ovn. Det er en af min favoritretter. Lammekødet står det meste af en dag og småsimrer i en sovs sammen med udvalgte grøntsager og krydderier. Kødet bliver meget mørt og formeligt falder fra benene og - det smager himmelsk.

Tilbage til forside